Thursday, March 29, 2007

examens en Yumuz

Bijna vakantie!!
Vorige week een hele week examens afgelegd. In tegenstelling tot de Kerstexamens, waar alles in het niets verdween door de geboorte van Juliette, kon ik mij deze keer wel toeleggen op het studeren. Ik had het beter niet gedaan want al snel was ik het kotsbeu. Een jaartje studeren is leuk maar die examens kunnen er toch teveel aan zijn.
Gelukkig is alles vrij goed gegaan en konden we erna uitgebreid feesten. Na de feesten kwamen mijn ouders, zus en schoonbroer op bezoek. Ze hebben uitgebreid genoten van Oxford en Juliette. Ik had echter de eer om 2 assignments te schrijven terwijl ze hier waren. Dinsdag dan begon het Skoll Forum over Social Entrepreneurship. SE is in Belgie niet echt gekend maar in Engeland en de States is het al een vrij gekende vorm van ondernemen. Het doel is om bedrijven op te starten met geld van NGO's ipv dat geld te geven aan de armen creeert men er jobs mee. De idee is dat ze geen vis krijgen maar betaald worden om te gaan vissen.
Interessante nieuwe ideeën werden hier 3 dagen bediscussieerd. De social entrepreneurs hebben de wind in de zeilen. Bill Gates heeft zo'n 33 miljard dollar ter beschikking gesteld, de 'godfather' Mohammed Yumuz heeft net de Nobelprijs voor de vrede gekregen...
Yumuz zelf kwam ons toespreken, na een minutenlange staande ovatie legde hij uit hoe hij het traditionele bankieren omgevormd heeft tot een vorm waarbij arme mensen leningen kunnen krijgen zonder waarborg. Daardoor is in Bangladesh een volledig nieuwe economie ontstaan van kleine bedrijfjes. De kinderen konden dan naar school met beurzen van Yumuz, en zo is een opwaarte spiraal ontstaan
Daarna kwam de beeldschone Koningin Rhania van Jordanië ons aanmoedigen om er werk van te maken en de kansen te grijpen die door mensen als Yumuz gecreëerd zijn. Haar verschijning gaf ons de energie om 2 dagen lang te discussieren over nieuwe mogelijkheden. Maar nu ook die energie opgebruikt is gaan we terug naar Belgie om de batterijtjes terug op te laden voor de laatste term: Trinity.

No comments: