Sunday, January 21, 2007

Juliette ontdekt de wereld, deel I: Stonehenge.



Geschiedenislessen starten natuurlijk in de prehistorie, zo ook die van Juliette. Vanmiddag zijn we met ons drietjes naar Stonehenge geweest. Naar goede Britse traditie waaiden we uit onze kleren en druppelde de regen in onze nek maar het was toch de moeite. Prehistorische bewoners hebben hier stenen van 45 ton opgericht nadat ze 30km waren getransporteerd. Hoe de dwarsliggers er bovenop gekomen zijn zal voor eeuwig een raadsel blijven, net als de functie van het geheel. De theorieën lopen van zonnekalender, astrologie-centrum, tot religieus machtscentrum. Op vandaag is Stonehenge een streng bewaakte wereld-erfgoed site maar tot 20 jaar geleden verhuurde de lokale smid hamers aan toeristen, zodat ze een stukje Stone(henge) mee konden nemen naar huis...

Gisteren heb ik mijn twee beste MBA vrienden uitgenodigd om ze te laten genieten van Sophie's kookkunsten. Mikhel heeft ons meteen uitgenodigd voor een originele saunabeurt in Estonia: Men stookt een vuur in de kamer gedurende 7h en legt warmte-houdende stenen in het vuur. Er is geen schoorsteen, dus de kamer komt vol met rook te hangen. Na 7h dooft men het vuur en opent men deuren en ramen. De rook trekt weg en kort erna warmen de stenen het lokaal weer op tot sauna-temperatuur. De beste sauna-ervaring ter wereld volgens de locals, maar je komt zwart als een negertje buiten.

Ntongi was de andere genodigde. Zij heeft in heel Latijns-Amerika gewerkt om micro-kredieten te verschaffen aan de armen. Mohamed Yumuz wint daarmee de Nobelprijs voor de vrede, Ntongi wint een MBA in Oxford... Zij was compleet weg van Juliette en staat met stip genoteerd als kandidaat nummer 1 op de Babysitterlijst.

1 comment:

Anonymous said...

sjongejonge... Juliette wordt wel verwend daar! Direct een uitstapje naar één van de wereldberoemde mysteries uit het verleden. Welk kindje kan dat zeggen. Pas maar op dat ook nog Bokrijk kan smaken als ze terug in België komt, want anders zou ze in de toekomst wel nog es vaak ontevreden durven terug komen van één of ander uitstapje met school, nonkel, vriend, tante... ;-). Neenee, alle gekheid op een stokje! Groot gelijk heb je dat je haar van jongsaf de wereld laat zien!!
Vele groeten, Leander